Nasz codzienny jadłospis w okresie jesienno-zimowym powinien składać się z dań bogatych w składniki odżywcze, a także rozgrzewające organizm. Dieta powinna być różnorodna, gdyż wtedy zwiększa się szansa, że dostarczymy wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Prezentujemy 7-dniowy jadłospis na jesienne dni, z daniami wzmacniającymi odporność.
UWAGA
Pomiędzy posiłkami warto pić odpowiednią ilość płynów: 2-2,5 l wody, różnorodnych herbat, np. zielonej, ziołowych, owocowych, kompotu bez cukru, kawy zbożowej, soków warzywnych, owocowych itp.
PONIEDZIAŁEK
I śniadanie: kasza jaglana z gruszką i szczyptą kurkumy
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, masło z papryki z batatem (patrz przepis), plasterki schabu pieczonego, ogórek kiszony
Obiad: barszcz czerwony z fasolą, kasza pęczak z dowolną pieczoną rybą
Podwieczorek: mus jabłkowy z cynamonem
Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, pasta pietruszkowa (patrz przepis), ogórek kiszony
WTOREK
I śniadanie: musli z orzechami, rodzynkami, pestkami słonecznika, suszonymi owocami i z jogurtem naturalnym
II śniadanie: sałatka z ryżu czerwonego i łososia (patrz przepis)
Obiad: zupa dyniowa, makaron z pesto pietruszkowym
Podwieczorek: kefir z biszkoptem
Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, pasta z ciecierzycy, kiszony ogórek
ŚRODA
I śniadanie: płatki owsiane z suszoną żurawiną i pestkami słonecznika, dyni z mlekiem migdałowym lub maślanką
II śniadanie: jajko na miękko, pieczywo pełnoziarniste, masło z papryki z batatem (patrz przepis), ogórek kiszony
Obiad: zupa cebulowa, kasza gryczana z sosem warzywnym, buraczki na ciepło
Podwieczorek: smoothie z jarmużem, limonką i jabłkiem (patrz przepis)
Kolacja: tarta z warzywami i serem feta
CZWARTEK
I śniadanie: kasza jaglana z jogurtem naturalnym, cynamonem i jabłkiem
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, pasta fasolowa, plasterki papryki
Obiad: zupa cebulowa, śledzie z cebulką i ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty i marchwi
Podwieczorek: koktajl buraczano-marchwiowo-jabłkowy
Kolacja: leczo warzywne, opcjonalnie pieczywo pełnoziarniste
PIĄTEK
I śniadanie: musli z orzechami, rodzynkami, pestkami słonecznika z jogurtem naturalnym
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste z twarożkiem, pokrojona papryka
Obiad: filet z dorsza w sosie musztardowym, kasza pęczak, surówka z czerwonej kapusty, cebuli, jabłka i octu jabłkowego
Podwieczorek: koktajl imbirowo-jabłkowy z miodem
Kolacja: sałatka z zielonego groszku, jajka na twardo, świeżego ogórka oraz jogurtu
SOBOTA
I śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, pasta z natki pietruszki (patrz przepis), sałata, plasterki pomidora i papryki
II śniadanie: płatki owsiane z orzechami
Obiad: kasza gryczana z gulaszem, surówka z kapusty kiszonej i buraka (patrz przepis)
Podwieczorek: zmiksowany jogurt naturalny z mrożonymi owocami
Kolacja: naleśniki ze szpinakiem i czosnkiem
NIEDZIELA
I śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, pasta z białego sera, rzodkiewki i ogórka
II śniadanie: jogurt naturalny z płatkami owsianymi, orzechami, suszonymi śliwkami
Obiad: rosół, rolada drobiowa, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, gotowane różyczki brokułu
Podwieczorek: smoothie z jarmużem, limonką i jabłkiem (patrz przepis)
Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, polędwica, sałata, pomidor
Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl
Anna Zalech „Nasz dziennik” Czwartek, 7 listopada 2019, Nr 259 (6615) – Jedzmy tanio i zdrowo