Nasz codzienny jadłospis w okresie jesienno-zimowym powinien składać się z dań bogatych w składniki odżywcze, a także rozgrzewające organizm. Dieta powinna być różnorodna, gdyż wtedy zwiększa się szansa, że dostarczymy wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Prezentujemy 7-dniowy jadłospis na jesienne dni, z daniami wzmacniającymi odporność.

UWAGA

Pomiędzy posiłkami warto pić odpowiednią ilość płynów: 2-2,5 l wody, różnorodnych herbat, np. zielonej, ziołowych, owocowych, kompotu bez cukru, kawy zbożowej, soków warzywnych, owocowych itp.

 

PONIEDZIAŁEK

I śniadanie: kasza jaglana z gruszką i szczyptą kurkumy

II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, masło z papryki z batatem (patrz przepis), plasterki schabu pieczonego, ogórek kiszony

Obiad: barszcz czerwony z fasolą, kasza pęczak z dowolną pieczoną rybą

Podwieczorek: mus jabłkowy z cynamonem

Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, pasta pietruszkowa (patrz przepis), ogórek kiszony

 

WTOREK

I śniadanie: musli z orzechami, rodzynkami, pestkami słonecznika, suszonymi owocami i z jogurtem naturalnym

II śniadanie: sałatka z ryżu czerwonego i łososia (patrz przepis)

Obiad: zupa dyniowa, makaron z pesto pietruszkowym

Podwieczorek: kefir z biszkoptem

Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, pasta z ciecierzycy, kiszony ogórek

 

ŚRODA

I śniadanie: płatki owsiane z suszoną żurawiną i pestkami słonecznika, dyni z mlekiem migdałowym lub maślanką

II śniadanie: jajko na miękko, pieczywo pełnoziarniste, masło z papryki z batatem (patrz przepis), ogórek kiszony

Obiad: zupa cebulowa, kasza gryczana z sosem warzywnym, buraczki na ciepło

Podwieczorek: smoothie z jarmużem, limonką i jabłkiem (patrz przepis)

Kolacja: tarta z warzywami i serem feta

 

CZWARTEK

I śniadanie: kasza jaglana z jogurtem naturalnym, cynamonem i jabłkiem

II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, pasta fasolowa, plasterki papryki

Obiad: zupa cebulowa, śledzie z cebulką i ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty i marchwi

Podwieczorek: koktajl buraczano-marchwiowo-jabłkowy

Kolacja: leczo warzywne, opcjonalnie pieczywo pełnoziarniste

 

PIĄTEK

I śniadanie: musli z orzechami, rodzynkami, pestkami słonecznika z jogurtem naturalnym

II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste z twarożkiem, pokrojona papryka

Obiad: filet z dorsza w sosie musztardowym, kasza pęczak, surówka z czerwonej kapusty, cebuli, jabłka i octu jabłkowego

Podwieczorek: koktajl imbirowo-jabłkowy z miodem

Kolacja: sałatka z zielonego groszku, jajka na twardo, świeżego ogórka oraz jogurtu

 

SOBOTA

I śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, pasta z natki pietruszki (patrz przepis), sałata, plasterki pomidora i papryki

II śniadanie: płatki owsiane z orzechami

Obiad: kasza gryczana z gulaszem, surówka z kapusty kiszonej i buraka (patrz przepis)

Podwieczorek: zmiksowany jogurt naturalny z mrożonymi owocami

Kolacja: naleśniki ze szpinakiem i czosnkiem

 

NIEDZIELA

I śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, pasta z białego sera, rzodkiewki i ogórka

II śniadanie: jogurt naturalny z płatkami owsianymi, orzechami, suszonymi śliwkami

Obiad: rosół, rolada drobiowa, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, gotowane różyczki brokułu

Podwieczorek: smoothie z jarmużem, limonką i jabłkiem (patrz przepis)

Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, polędwica, sałata, pomidor

 

Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl

Anna Zalech „Nasz dziennik” Czwartek, 7 listopada 2019, Nr 259 (6615) – Jedzmy tanio i zdrowo

aleastudio