ZAGADKOWA LAKTOZA
Na nietolerancję laktozy cierpi około 25 proc. Polaków. Na szczęście w większości
przypadków ma ona charakter przejściowy. Objawia się w postaci dolegliwości ze strony
układu pokarmowego. Mogą wystąpić wzdęcia, gazy, kurczowy ból brzucha oraz biegunka.
Laktoza jest dwucukrem mlecznym i składa się z glukozy i galaktozy. Jej nietolerancja to niewłaściwa
reakcja organizmu pojawiająca się po spożyciu produktów, które ją zawierają. Laktoza jest obecna
przede wszystkim w mleku i produktach mlecznych, m.in. w mleku krowim, kozim i owczym. Jogurty,
kefiry, maślanki, margaryny, sery żółte, białe, topione również zawierają ten dwucukier. Mniejsze
ilości laktozy mogą być obecne w pieczywie, czekoladzie, sosach, płatkach śniadaniowych, zupkach
instant, słodyczach oraz gotowych mieszankach do robienia ciast. Niewielką ilość laktozy można
spotkać także w wędlinach i niektórych lekach.
Dwa powody
Przyczyną nietolerancji laktozy jest brak lub niedobór laktazy – enzymu trawiennego. W wyniku tego
laktoza nie może zostać rozłożona i ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. W konsekwencji
tworzą się kwasy i gazy, które działają drażniąco na błonę śluzową i powodują przykre dolegliwości
ze strony układu pokarmowego, takie jak: ból brzucha, biegunka, wzdęcia oraz gazy. Są dwie
przyczyny nietolerancji laktozy. Pierwsza jest genetyczna i wynika z wrodzonego niedoboru laktazy.
Ten metaboliczny defekt sprawia, że organizm nie jest w stanie sam wytwarzać enzymu trawiennego.
Drugą przyczyną, znacznie częściej występującą, jest wtórny niedobór laktazy, zwany hipolaktazją.
Dotyka ona przede wszystkim osób dorosłych i może być spowodowana uszkodzeniem błony jelita.
Przyczyną zazwyczaj są błędy żywieniowe, antybiotykoterapia.
Metody leczenia
W zależności od intensywności dolegliwości stosuje się różne metody leczenia. Przede wszystkim
należy wykonać odpowiednie badania i skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. Jeżeli wyniki
potwierdzają nietolerancję laktozy i jest ona znaczna, należy całkowicie wyeliminować cukier mleka z
jadłospisu. Czasami jednak wystarczy tylko ograniczyć spożywanie produktów zawierających laktozę.
Kolejny sposób polega na zastosowaniu preparatów farmakologicznych. Ta metoda może być
wdrożona tylko i wyłącznie po konsultacji ze specjalistami.
Co jeść?
Osoby eliminujące z diety mleko i produkty mleczne powinny pamiętać, aby uzupełnić niedobory
wapnia, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B. Można wspomagać się witaminami i minerałami,
ale warto dążyć do naturalnego uzupełniania niedoborów pokarmowych. Dieta dla osób
nietolerujących laktozy może być bardzo smaczna i różnorodna. Nie może w niej zabraknąć ryb,
mięsa, drobiu, jaj, nasion strączkowych oraz kaszy. Warto sięgać także po mleko roślinne, np.
sojowe, migdałowe. Nie można zapomnieć o warzywach i owocach, a także orzechach i nasionach
słonecznika oraz dyni.
Czy wiesz, że:
* laktoza w naturalnej postaci występuje jedynie w mleku ssaków
* aby zdiagnozować nietolerancję laktozy, wykonuje się nieinwazyjny wodorowy test oddechowy
* laktoza w ukrytej postaci występuje w wielu produktach żywnościowych oraz farmaceutycznych, np.
otoczkach tabletek
Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl
„Nasz dziennik” Czwartek, 2 stycznia 2020, Nr 1 (6659) – Jedzmy tanio i zdrowo