Nerki pełnią bardzo ważną funkcję w organizmie, między innymi oczyszczają krew z toksyn, z nadmiaru soli, mocznika we krwi. Niezależnie od tego, czy chorujemy przewlekle czy okresowo, w trosce o ten narząd powinniśmy dbać o odpowiednią dietę.
Dieta nerkowa jest dosyć wymagająca i restrykcyjna, dlatego w celu jej szczegółowego opracowania warto zgłosić się do dietetyka. Specjalista, uwzględniając nasze indywidualne potrzeby oraz wyniki badań, przygotuje jadłospis. To może pomóc w spowolnieniu postępowania choroby, a także uchroni przed całkowitym zniszczeniem tak potrzebnego narządu.
Najważniejsze zasady
Istotnym zaleceniem omawianej diety jest ograniczenie ilości spożywanego białka. Niewydolne nerki nie usuwają, ale gromadzą w organizmie toksyczne związki będące efektem jego spalania. Zbyt wiele białka może doprowadzić więc do białkomoczu. Wskutek problemów z białkiem zaburzone jest także wydalanie fosforu, co może prowadzić do odwapnienia kości i zbierania się złogów wapniowo-fosforowych w sercu, innych mięśniach i naczyniach krwionośnych. Dlatego też chorym zaleca się spożywać białko pochodzenia zwierzęcego. Należy ograniczyć inne produkty bogate w fosfor. Co za tym idzie, trzeba wystrzegać się podrobów, serów żółtych, topionych i fety, żółtek jaj, śledzi, drobnych ryb z ośćmi, brązowego ryżu, otrębów, roślin strączkowych, kakao, czekolady i coli.
Tłuszcze i cukry
Komponując dietę, koniecznie trzeba dobrać odpowiednie wartości energetyczne spożywanych produktów, biorąc pod uwagę wagę chorego, choroby towarzyszące takie jak cukrzyca i nadwaga, a nawet niedożywienie. Intuicyjnie ograniczylibyśmy tłuszcz, jednak ten – zwłaszcza w postaci tłuszczów roślinnych – może okazać się niezwykle potrzebny z uwagi na wprowadzone wcześniej zmniejszenie ilości białka. Aby uzupełnić dietę pod względem energetycznym, należy spożywać odpowiednie ilości węglowodanów w postaci pieczywa (o niskiej zawartości białka i sodu), ryż biały, białe makarony i drobne kasze. Tym samym trzeba unikać ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa, grubych kaszy czy brązowego ryżu. Należy ograniczyć też cukry.
Sód i potas
Niewłaściwa praca nerek wiąże się z zaburzeniem zdolności wydalania sodu, przez co odczuwamy zwiększone pragnienie, zauważamy obrzęki, zatrzymywanie wody w organizmie, a także problemy z nadciśnieniem. Należy więc ograniczyć, a najlepiej wyeliminować sól. Zwróćmy uwagę, że przyswajamy ją głównie w postaci przetworów mięsnych, kiszonek, zup i sosów w proszku, przypraw z kostki i kostek rosołowych, marynat, a także produktów wędzonych, serów żółtych i fety. Sól znajduje się także w krakersach, chipsach, orzeszkach, paluszkach.
U osób przewlekle chorych na nerki może dochodzić także to zatrzymania potasu, który, zaburzając pracę serca, zagraża naszemu życiu. Może więc zajść potrzeba ograniczenia także produktów bogatych w potas, np. pomidorów, ziemniaków, warzyw liściastych, marchwi, roślin strączkowych, kaszy gryczanej i innych.
Nawadnianie organizmu
Omawiana dieta jest wysoceeliminacyjna, dlatego może zajść potrzeba suplemantacji witamin i minerałów. W tym celu koniecznie trzeba skonsultować się z lekarzem, ponieważ niedobory żelaza, cynku, kwasu foliowego czy witamin mogą prowadzić do poważnych chorób i zaburzonej pracy całego organizmu. W diecie nerkowej musimy również zwrócić uwagę na odpowiednią ilość płynów. Ta uzależniona jest od ilości wydalanego moczu, obrzęków i nadciśnienia. Płyny dostarczane do organizmu to nie tylko woda, ale także inne napoje, zupy, sosy, warzywa i owoce.
Emilia Przepióra
Źródło:
Nasz Dziennik, Środa-Czwartek, 10-11 listopada 2021, Nr 261 (7223)
Pełna treść artykułu dostępna na stronie:
https://wp.naszdziennik.pl/2021-11-10/357499,dieta-na-pomoc-nerkom.html
https://www.szlachetnezdrowie.pl