WITAMINA D
Pełni w organizmie bardzo istotną rolę, m.in. pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, dzięki czemu
ma ogromny wpływ na kości oraz ich odpowiednią gęstość. Może zapobiegać nadciśnieniu,
chorobom serca, alergii, anemii oraz cukrzycy. Odpowiednia ilość tej witaminy może nie dopuścić
do pojawienia się chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jednym z jej głównych działań jest
regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej. Niedobór witaminy D jest przede wszystkim
powiązany z występowaniem osteoporozy. Odpowiednie stężenie tej witaminy w organizmie jest
konieczne do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforanów w przewodzie pokarmowym, zwiększa
ich wchłanianie w obrębie nerek oraz wpływa na rozwój i mineralizację kości. Przy niedostatecznym
jej stężeniu w organizmie wapń nie jest wchłaniany z pożywienia w wystarczającej dawce, co
zaburza prawidłowy rozwój kości i zębów. Skutkiem tego jest krzywica (u dzieci), osteomalacja
(rozmiękczenie kości), a u dorosłych właśnie osteoporoza. Niedobór witaminy D może też
zwiększyć ryzyko zachorowania na depresję, astmę, choroby autoimmunologiczne, takie jak
reumatoidalne zapalenie stawów, infekcje dróg oddechowych oraz stany zapalne jelit; może też
przyczynić się do wystąpienia cukrzycy, zaburzeń funkcjonowania mięśni, braku odporności na
gruźlicę oraz powstania niektórych rodzajów nowotworów.
Gdzie jej szukać?
Witamina D jest przede wszystkim naturalnie wytwarzana przez ludzki organizm podczas
ekspozycji na światło słoneczne. Tak więc codzienne spacery zalecane są nie tylko ze względu na
zapotrzebowanie na aktywność fizyczną, lecz także z racji dostarczenia tej witaminy naszemu
organizmowi – w dodatku za darmo. Witaminę D można znaleźć również w tłustych rybach (łosoś,
śledź, sardynki, makrela, tuńczyk), maśle, wątróbce, jajach (szczególnie w płynnym żółtku),
siemieniu lnianym, orzechach czy grzybach (borowiki, kurki, pieczarki).
Odpowiednia ilość
W okresie jesienno-zimowym niezbędna jest suplementacja witaminą D. Rekomendowane jest
przyjmowanie suplementów diety zawierających ten składnik w ilości od 800 do 2000 j.m. na dzień
(20-50 ?g), w zależności od wieku, trybu życia czy masy ciała. Warto wykonać badania poziomu
witaminy w organizmie. Normy przedstawiają się następująco: niedobór 20 ng/ml, wartość niska
20-30 ng/ml, prawidłowa 30-50 ng/ml, podwyższona 50-100 ng/ml, potencjalnie toksyczna 100-
150 ng/ml, toksyczna > 150 ng/ml.
Anna Zalech
Nasz Dziennik, Czwartek, 12 października 2023, Nr 237 (7805)
Pełna treść artykułu dostępna na stronie:
https://wp.naszdziennik.pl/2023-10-12/376446,witamina-d-na-stan-zapalny.html