DROGOCENNE ŻELAZO
Jest niezwykle wartościowym mikroelementem, który w organizmie ludzkim występuje m.in. w
hemoglobinie, tkankach, mięśniach, szpiku kostnym. Odpowiada za prawidłowe
funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mózgu, wzrost, rozwój i odbudowę tkanek.
Stymuluje także odporność oraz chroni przed infekcjami. Zarówno jego niedobór, jak i
nadmiar są niekorzystne dla zdrowia.
Zapotrzebowanie na żelazo jest różne, zależy przede wszystkim od wieku, płci i stanu zdrowia. U
osób dorosłych wynosi ono od 1 mg/dobę u mężczyzn do 2 mg u kobiet. Aby sprawdzić jego poziom,
należy wykonać badanie krwi. Ponieważ sami nie potrafimy wytwarzać żelaza, w przypadku złej diety
może pojawić się jego niedobór, który jest przyczyną anemii. Objawia się ona m.in. apatią,
zmęczeniem, osłabieniem organizmu i większą podatnością na infekcje. Pogorsza się także stan
skóry i paznokci, pojawiają się zajady, wypadają włosy. Osoby z anemią mają najczęściej także
gorszą koncentrację, zaburzenia rytmu serca oraz obniżoną temperaturę ciała.
Źródła żelaza
Do naszego organizmu w pożywieniu trafiają dwa rodzaje żelaza. Pierwiastek ten w produktach
roślinnych wchłania się zaledwie w 5 proc., podczas gdy żelazo pochodzenia zwierzęcego – aż w 20
proc. Największe ilości żelaza znajdziemy w czerwonym mięsie, drobiu, wątróbce wieprzowej,
owocach morza, rybach czy żółtkach jaj. Dobrym źródłem żelaza są także rośliny strączkowe: fasola,
soczewica, soja, ciecierzyca. Bogata w żelazo jest także pietruszka – korzeń i nać, rzeżucha, brokuły,
brukselka oraz orzechy, daktyle, morele, śliwki, rodzynki, pestki dyni, otręby i pełnoziarniste
pieczywo.
Zjedzenie pokarmu bogatego w żelazo to dopiero połowa sukcesu, ponieważ najważniejsze jest
połączenie go z produktem zawierającym duże ilości witaminy C. Właśnie w ten sposób ułatwimy
wchłanianie żelaza do organizmu. A więc do mięsa należy podać kiszoną kapustę, brokuły czy
czerwoną paprykę, jajko posypać pietruszką, a płatki owsiane zjeść z pomarańczą. Warto wiedzieć
również, że codziennie spożywamy produkty blokujące wchłanianie tego cennego pierwiastka. Wśród
nich znajduje się m.in. kawa, czarna herbata, orzechy i czekolada. Aby poprawić wchłanianie żelaza,
trzeba pić herbaty ziołowe i owocowe.
Niebezpieczny nadmiar
Pomimo wielkiej wartości żelaza nie powinniśmy nigdy spożywać go w nadmiarze, zwłaszcza
przyjmując środki farmaceutyczne bez konsultacji z lekarzem. Nadmiar żelaza jest bardzo
niebezpieczny, może się ono odkładać w wątrobie, trzustce i innych narządach, powodując zatrucia.
Może być także przyczyną chorób serca, a nawet nowotworów, dlatego należy monitorować poziom
tego pierwiastka w organizmie, a stan swojego zdrowia konsultować z lekarzem. Jeśli jednak
jedynym źródłem żelaza w naszej diecie jest pokarm, nie mamy się czego obawiać, ponieważ
organizm posiada umiejętność gospodarowania jego ilością.
Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl
Emilia Przepióra „Nasz Dziennik”, Czwartek, 3 września 2020, Nr 205 (6863) – Jedzmy tanio i zdrowo