Jadłospis dla osób zagrożonych cukrzycą

Stan przedcukrzycowy to alarm dla naszego organizmu. Jeżeli nie zmienimy diety, może dojść do
zachorowania. Taki stan charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, ale nie na
tyle wysokim, aby stwierdzić cukrzycę.

Jak zatem zmodyfikować swoją dietę? Podajemy przykładowy jadłospis.

Uwaga!
Przypominamy o piciu w ciągu dnia przynajmniej 2-2,5 litrów płynów niesłodzonych, szczególnie
wody, ale również herbat, np. ziołowych, owocowych, herbaty zielonej, kawy zbożowej, wyciskanych
soków warzywnych, niesłodzonych kompotów itp.

NIEDZIELA
I śniadanie: musli z kefirem z dodatkiem pestek słonecznika, dyni, orzechów
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, pasta z jajek, ogórek
Obiad: pieczone polędwiczki w sosie musztardowym, kasza jaglana, warzywa na parze
Podwieczorek: truskawkowy koktajl
Kolacja: sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, koperkiem i ryżem

PONIEDZIAŁEK
I śniadanie: owsianka z jogurtem i jagodami
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, ser biały ze szczypiorkiem
Obiad: dorsz na parze, kasza gryczana, zapiekana cukinia w ziołach
Podwieczorek: koktajl z zielonych warzyw
Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, jajko sadzone posypane koperkiem, pomidorki koktajlowe

WTOREK
I śniadanie: płatki owsiane z suszonymi śliwkami, pestkami dyni, słonecznika
II śniadanie: pieczywo orkiszowe, pasztet z soczewicy, ogórek
Obiad: brązowy ryż z musem truskawkowym i jogurtem
Podwieczorek: koktajl warzywny

Kolacja: jajko na miękko, miks sałat z oliwkami i oliwą z oliwek

ŚRODA
I śniadanie: musli z jogurtem naturalnym i żurawiną
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, plastry szynki, sałata, pomidor
Obiad: chłodnik botwinkowy, kasza jaglana z sosem warzywnym
Podwieczorek: koktajl z kefiru i malin
Kolacja: naleśniki z twarogiem

CZWARTEK
I śniadanie: płatki owsiane, mleko sojowe, pestki słonecznika i dyni
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, pasta fasolowa, rukola, pomidor
Obiad: schab pieczony w sosie własnym, ziemniaki, surówka z kapusty czerwonej z papryką
Podwieczorek: zestaw ugotowanych warzyw (dowolnych) skropionych oliwą z oliwek
Kolacja: sałatka z quinoa

PIĄTEK
I śniadanie: płatki owsiane z jogurtem i owocami, np. brzoskwinią oraz mrożonymi jagodami
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, pasta z ciecierzycy, ogórek kiszony, kiełki rzeżuchy
Obiad: łosoś w ziołach na parze, kasza jęczmienna, surówka z marchwi i jabłka
Podwieczorek: surówka z botwinki
Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, pasta twarogowa, szczypiorek

SOBOTA
I śniadanie: płatki owsiane z dowolnymi owocami
II śniadanie: bułka pełnoziarnista, pasta warzywna, papryka
Obiad: filet z indyka, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej
Podwieczorek: jogurt z brzoskwiniami
Kolacja: omlet ze szczypiorkiem, pieczywo graham, pomidor

Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl

Anna Zalech „Nasz Dziennik”, Czwartek, 2 lipca 2020, Nr 152 (6810) – Jedzmy tanio i zdrowo

aleastudio