Wapń i witamina D odpowiadają nie tylko za mocne kości, ale też za prawidłowe funkcjonowanie
układu nerwowego, mięśniowego, hormonalnego oraz serca. Jadłospis ze zwiększoną ilością tych
składników, który prezentujemy, niech stanie się inspiracją do ułożenia swojego indywidualnego
planu żywienia.
Uwaga!
Przypominamy o piciu w ciągu dnia przynajmniej 2-2,5 l płynów niesłodzonych, szczególnie wody, ale
również herbat, np. ziołowych, zielonej, owocowych, kawy, np. zbożowej, wyciskanych soków
warzywnych, niesłodzonych kompotów itp.
NIEDZIELA
I śniadanie: kasza jaglana z musem jabłkowym i płatkami migdałowymi
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste lub razowe, pasztet z fasoli oraz pomidor
Obiad: zupa krem brokułowa, chuda cielęcina duszona z pieczarkami i pomidorami, ziemniaki,
surówka z marchwi i jabłka
Podwieczorek: ciasteczka owsiano-sezamowe, maślanka
Kolacja: sałatka z sardynkami (patrz przepis), opcjonalnie pieczywo
PONIEDZIAŁEK
I śniadanie: płatki owsiane na chudym mleku z dodatkiem pestek słonecznika, sezamu, maku
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, jajecznica z kiełkami, sałata z ogórkiem i cebulą
Obiad: zupa koperkowa, sos mięsno-warzywny z kaszą jaglaną, buraczki na ciepło
Podwieczorek: koktajl z maślanki i jagód
Kolacja: makaron z pastą makową: natka pietruszki, czosnek, oliwa z oliwek, mak
WTOREK
I śniadanie: namoczone płatki owsiane z orzechami i jogurtem naturalnym oraz suszonymi
morelami
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, pasta brokułowa (patrz przepis), ogórek
Obiad: krupnik, grillowany filet z kurczaka, ziemniaki, gotowane na parze warzywa: brokuł,
jarmuż, marchew, surówka z kapusty
ŚRODA
I śniadanie: kasza jaglana na mleku migdałowym z czarnymi porzeczkami
II śniadanie: jajko na miękko, pieczywo pełnoziarniste, ogórek, papryka
Obiad: barszcz czerwony z fasolą, mintaj w ziołach, kasza pęczak, surówka z kiszonej kapusty,
marchwi i cebulki szalotki
Podwieczorek: jogurt naturalny z brzoskwinią
Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, domowy twaróg, dżem śliwkowy
CZWARTEK
I śniadanie: ryż brązowy z jogurtem naturalnym, cynamonem i jabłkiem
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, twarożek, plastry pomidora
Obiad: zupa warzywna, kotlet z piersi indyka, kasza gryczana, cukinia i bakłażan pieczone z
ziołami
Podwieczorek: jogurt naturalny z sezonowymi owocami
Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, pasztet z fasoli, pomidorki koktajlowe
PIĄTEK
I śniadanie: kasza manna na mleku migdałowym z malinami
II śniadanie: bułeczka grahamka z twarożkiem, szczypiorek
Obiad: zupa pomidorowa, dorsz pieczony w folii z ziołami, ryż, brokuł gotowany, miks sałat z oliwą
z oliwek
Podwieczorek: pieczona gruszka z cynamonem
Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, sałatka z tuńczyka w sosie własnym z sałatą, kukurydzą,
pomidorem i ogórkiem
SOBOTA
I śniadanie: płatki owsiane na mleku z migdałami i bananami
II śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, szynka z indyka, sałata, plasterki pomidora i papryki
Obiad: zupa dyniowo-marchwiowa, kasza gryczana z warzywami (patrz przepis)
Podwieczorek: domowy budyń waniliowy
Kolacja: pieczywo pełnoziarniste, pasta brokułowa, pomidor
Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl
Anna Zalech j „Nasz Dziennik”, Czwartek, 23 lipca 2020, Nr 170 (6828) – Zdrowy Styl Życia