Jeżyny są prawdziwym skarbem wśród owoców. Mało kto wie, że stanowią one pokarm dla
człowieka od paru tysięcy lat. Dojrzewają na ugorach, skrajach lasu i słonecznych polanach leśnych.
Natomiast w ogródkach i na działkach uprawia się chętnie jeżynę bezkolcową, która też dostarcza nam
zdrowych owoców.
Botanicy doliczyli się u nas aż 89 dziko rosnących gatunków tego owocu. Musimy koniecznie powiedzieć,
że niekiedy określenie konkretnego gatunku jeżyny jest bardzo trudne, gdyż w stanie dzikim występują
także przeróżne naturalne mieszańce tego krzewu. Jeżyny uwielbiają słońce, wówczas wydają
najdorodniejsze owoce – doskonale wybarwione, aromatyczne i słodkie. Trzeba pamiętać, że one nie
tylko świetnie smakują, ale też sprzyjają zdrowiu. W medycynie wykorzystuje się również suszone liście
tych krzewów (zrywane w czerwcu i lipcu).
Ze świeżo zebranych owoców jeżyny najczęściej robi się przeróżne desery i zdrowe przetwory do
zimowej spiżarni. Przepisy na nie podaję w mojej książce „Domowa spiżarnia zdrowia”, która jest do
nabycia w księgarniach „Naszego Dziennika”. Warto też sobie ich trochę ususzyć, ale nie jest to czynność
łatwa. Do tego nadają się wyłącznie owoce nieprzejrzałe, gdyż inaczej wypływa z nich sok i szybko
pleśnieją. Z suszu owoców jeżyny można parzyć herbatki zimowe, o pięknym rubinowym kolorze. Mają
one podobne działanie lecznicze jak herbatki z owoców malin. Taki susz należy przechowywać w
suchych i szczelnych pojemnikach.
Witaminy jeżyny
Jeżyny mają tyle witaminy C, że mała filiżanka owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na
tę witaminę. Poza tym zawierają witaminy A, E, z grupy B (np. B1, B2 oraz PP). Stanowią także skarbnicę
soli mineralnych (około 1,7 proc.). Dietetycy wyliczyli, że 100 owoców jeżyn pokrywa dzienne
zapotrzebowanie dorosłego człowieka na miedź. Pod względem zawartości potasu jeżyny
bezkonkurencyjnie przewyższają wszystkie owoce lasu. Mają też sporo innych minerałów, np. magnezu,
wapnia, manganu, jodu, siarki, cynku i żelaza. Gromadzą jeszcze kwasy organiczne, cukry, pektyny i
wyjątkową obfitość cennych antocyjanów.
Owoce dla zdrowia
Podobnie jak maliny stanowią skuteczną broń przed wirusami, ponieważ zawierają m.in. kwasy galusowy
i elagowy, które posiadają właśnie takie udowodnione naukowo działanie. Są nawet wyniki badań
klinicznych, z których wynika, że kwas galusowy może wiązać się z hemaglutyniną znajdującą się na
powierzchni wirusa grypy A i B, przez co traci on możliwość wnikania do komórek gospodarza. Owoce
jeżyny wykazują poza tym sprawdzone działanie przeciwzapalne, co ma również istotne znaczenie m.in.
w zakażeniach wirusowych. Współczesna medycyna bardzo ceni te owoce w chorobach mięśni (także
mięśnia sercowego) i problemach ze skórą (liszaje, zaczerwienienia, wysypki). A to dzięki sporej porcji
potasu. Razem z miedzią i żelazem zawartymi w jeżynach skutecznie pomaga też w anemii. Sok i
herbatki z owoców tego krzewu wpływają napotnie (podobnie jak maliny). Warto je zatem polecić w
przeziębieniu i grypie przebiegającym z gorączką. Dzięki ogromnej porcji antocyjanów mają one
nadzwyczaj dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne: bronią przed powstawaniem żylaków i
pękaniem naczyń włosowatych. Antocyjany neutralizują wolne rodniki, a także poprawiają ostrość
widzenia u krótkowidzów i ludzi, którzy gorzej widzą wraz z nastaniem zmroku. Skutecznie zapobiegają
neuropatii i retinopatii cukrzycowej. Owoce jeżyny to wielkie dobrodziejstwo dla osób ze stwierdzoną
jaskrą.

Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl

Zbigniew T. Nowak „Nasz Dziennik”, Czwartek, 24 września 2020, Nr 223 (6881) – Zdrowy Styl Życia

aleastudio