Cholera
Cholera jest ostrą chorobą biegunkową wywoływaną przez bakterie tzw. przecinkowce cholery (Vibrio cholerae serogrupa O1 i O139). Do zakażenia dochodzi w skutek spożycia wody lub produktów spożywczych skażonych przecinkowcami cholery.
Okres wylęgania choroby jest bardzo krótki i wynosi od 2 godzin do 5 dni.
Typowe objawy choroby to biegunka o charakterze wodnisto-ryżowym, obfite wymioty, bez nudności, znaczne odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe powodujące suchość błon śluzowych i zmniejszenie elastyczności skóry, głos staje się ochrypły, zapadają się policzki i oczy. Ostra biegunka może prowadzić do silnego odwodnienia, na skutek którego może dojść do ostrej niewydolności nerek, poważnych zaburzeń elektrolitycznych i zgonu.
Występowanie
W Polsce zachorowania na cholerę występują niezwykle rzadko i występują u osób, które powróciły z terenów występowania cholery. Na świecie 48% przypadków cholery wystąpiło na kontynencie afrykańskim, a 49% w Ameryce Południowej i Środkowej.
SZCZEPIENIE
Skuteczną formą profilaktyki jest doustna szczepionka inaktywowana. Szczepienie obejmuje podanie dwóch dawek w schemacie podstawowym u dorosłych i u dzieci powyżej 6. roku życia w odstępach 1-6 tygodni (w przypadku dzieci w wieku 2-6 lat podaje się trzy dawki szczepionki w odstępach 1-6 tygodni każda). Odporność utrzymuje się przez 2 lata u dorosłych i u dzieci powyżej 6. roku życia (u dzieci w wieku 2-6 lat: 6 miesięcy), po czym należy podać jedną dawkę przypominającą. Wszystkie dawki szczepionki należy przyjąć przynajmniej 1 tydzień przed planowanym wyjazdem.
Po podaniu szczepionki mogą wystąpić niepożądane odczyny poszczepienne pod postacią najczęściej zaburzeń żołądkowo- jelitowych, bóli brzucha, biegunki, nudności, wymiotów. Rzadko obserwowano brak apetytu lub słaby apetyt, zawroty głowy, objawy dotyczące układu oddechowego, gorączkę, złe samopoczucie, bardzo rzadko – zmęczenie, dreszcze, bóle stawów, reakcję anafilaktyczną.