WITAMINA B2
Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego, narządu wzroku, a
także błon śluzowych. Badania pokazują, że może też niwelować ból głowy.
Witamina B2 nazywana jest także ryboflawiną. Przyjmuje się, że dla osoby dorosłej norma
witaminy B2 to 1,1-1,3 mg dziennie. Natomiast dzieci powinny spożywać 0,4 mg w pierwszych
trzech latach życia i do 1,0 mg w wieku szkolnym.
Groźny niedobór
Poziom witaminy B2 można sprawdzić za pomocą badań laboratoryjnych. Skutki niedoboru
witaminy B2 to: pogorszenie się ostrości wzroku, pogorszenie się stanu skóry i błony śluzowej,
stany zapalne w obrębie jamy ustnej, świąd skóry, pogorszenie kondycji włosów, zaburzenia układu
nerwowego, odpornościowego, problemy z koncentracją i pamięcią.
Przyjmując witaminę B2, nie należy bać się jej przedawkowania. Z nadmiarem organizm poradzi
sobie bez problemu – zostanie wydalona z moczem.
Gdzie ją znajdziemy?
Zalecane jest, aby witamina B2 była dostarczana organizmowi przede wszystkim z pokarmem.
Najwięcej ryboflawiny można znaleźć w: kaszy jaglanej, produktach zbożowych, mleku i
produktach mlecznych (sery twarogowe i podpuszczkowe, jogurty, maślanka, kefir), migdałach,
jajach, rybach, roślinach strączkowych, orzechach włoskich, zielonych warzywach i owocach, m.in.
jarmużu, szpinaku, bazylii, awokado, kiwi. Witamina B2 jest również obecna w różnych rodzajach
mięsa.
Witamina na migrenę
Badania wykazują, że witamina B2 może odgrywać znaczącą rolę w niwelowaniu bólów
migrenowych, w szczególności tych związanych ze stresem oksydacyjnym. Osoby przyjmujące
dawki witaminy B2 codziennie przez trzy miesiące odczuły znaczne zmniejszenie czasu trwania i
częstotliwości bólu związanego z migreną.
Anna Zalech „Nasz Dziennik ” Czwartek, 9 listopada 2023, Nr 260 (7828)
Pełna treść artykułu dostępna na stronie:
https://wp.naszdziennik.pl/2023-11-09/377560,witamina-b2.html