Składniki:

’ 50 g rozdrobnionych kwiatostanów kocanki piaskowej,

’ 25 g liści mięty pieprzowej,

’ 25 g koszyczków rumianku.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki starannie wymieszać i wsypać do suchego pojemnika.

Stosowanie:

Łyżkę uzyskanej mieszanki ziołowej zalać szklanką wrzątku, przykryć spodeczkiem i parzyć około 15 minut. Po odcedzeniu pić ciepły napar 2-3 razy dziennie na 10-15 minut przed posiłkiem.

Pożytek dla zdrowia:

Napar z tych ziół stanowi dobrodziejstwo dla ludzi cierpiących z powodu niedyspozycji wątrobowo-jelitowych. Skutecznie pobudza wytwarzanie żółci i soku żołądkowego. Zapobiega zastojowi żółci w woreczku żółciowym. Usuwa i skutecznie zapobiega stanom zapalnym dróg żółciowych i woreczka żółciowego, co jest następstwem zaawansowanej i lekceważonej kamicy żółciowej. Łagodzi dolegliwości związane z kamicą żółciową. Usuwa przykre pobolewanie w okolicy wątroby po zjedzeniu potraw ciężkostrawnych i tłustych. Leczy niestrawność, ułatwia pozbywanie się gazów. Ogranicza nadmierną fermentację w jelitach. Stabilizuje pracę wątroby i trzustki. Skutecznie wspomaga proces odtruwania organizmu.

Zbigniew T Nowak

Źródło:

Nasz Dziennik

Pełna treść artykułu dostępna na stronie:

https://sklep.naszdziennik.pl

https://www.szlachetnezdrowie.pl

 

 

aleastudio