Nie tylko poprawia smak potraw, ale przede wszystkim ma działanie
przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne – zabija bakterie gronkowca i
paciorkowca. Wykorzystywany jest także w profilaktyce nowotworowej.

Na świecie jest bardzo dużo odmian czosnku, szczególnie rosnącego dziko.
Jednak nie wszystkie odmiany mają właściwości, które posiada czosnek
pospolity. Ten naturalny antybiotyk zawiera przede wszystkim witaminy z
grupy B, witaminę C oraz potas, żelazo, magnez, selen oraz flawonoidy.

Działa wzmacniająco
Czosnek wpływa korzystnie na pracę naszego serca. Przede wszystkim obniża
ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL. Przyczynia się także do rozrzedzenia
krwi, zapobiegając udarom, zawałom serca, zakrzepicy, a nawet tworzącym się
na skórze pajączkom czy żylakom. Nie zastępuje leków, ponieważ zakres jego
działania jest niewystarczający. Należy pamiętać, że regularne spożywanie
czosnku trzeba przerwać przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi,
podobnie jak przyjmowanie leków rozrzedzających krew. Czosnek ma
zastosowanie w profilaktyce nowotworowej, zwłaszcza w chorobach układu
pokarmowego. Jest w stanie zniszczyć Helicobacter pylori, główną przyczynę
raka żołądka. Jego właściwości wzmacniające, przeciwwirusowe i
przeciwbakteryjne, zwłaszcza w infekcjach wirusowych górnych dróg
oddechowych, były znane od wielu tysięcy lat. Dzięki zawartości olejków
eterycznych oraz lotnych i organicznych związków siarkowych: alliny i
skordyniny A i B, czosnek dezynfekuje i działa wzmacniająco. W trakcie
miażdżenia ząbków wydobywa się z nich charakterystyczny zapach. W tym
właśnie momencie allina zamienia się w allicynę. To ona niszczy bakterie,
grzyby, a nawet pasożyty znajdujące się w układzie pokarmowym. Zbadano, że
jeśli chcemy uzyskać największe stężenie allicyny, trzeba świeżo zmiażdżone
ząbki czosnku odstawić na mniej więcej 10 minut. Najlepiej nie gotować, tylko
dodać go na koniec procesu obróbki termicznej. Ważne jest, aby nie trwał on
dłużej niż 5 minut, w przeciwnym wypadku straci swoje właściwości
bakteriobójcze, zachowując wszystkie inne.

Nadmiar szkodzi
Po spożyciu czosnku z ust wydobywa się woń, której trudno się pozbyć. Chcąc
zmienić zapach, można żuć goździki lub natkę pietruszki. Ziarno palonej kawy
albo łyżeczka miodu również niwelują nieprzyjemny zapach. Można także zjeść
jabłko, wypić jogurt lub mleko. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza
bezsenność, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi, a także
pozytywnie wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego. Można

powiedzieć, że działa jak eliksir młodości, ponieważ jego właściwości opóźniają
procesy starzenia. W przypadku czosnku sprawdza się jednak powiedzenie: Co
za dużo, to niezdrowo. Ten naturalny antybiotyk stosowany w nadmiarze może
wywołać problemy żołądkowe, biegunkę oraz ból głowy. Nie powinny go
zażywać osoby z niedociśnieniem. Jego długotrwałe i regularne spożywanie
należy skonsultować z lekarzem, ponieważ może wchodzić w interakcje z
innymi lekami.

Czy wiesz, że…

  • Czosnek ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz
    wzmacniające organizm.
  • Zaleca się spożywać jeden ząbek czosnku dziennie. Jednak nie należy tego robić
    na pusty żołądek, ponieważ czosnek może wywołać podrażnienia.
  • Najwięcej wartości odżywczych zachowuje, gdy go zmiażdżymy i spożyjemy
    dopiero po 10 minutach. Po tym czasie zawiera największe stężenie allicyny,
    która niszczy bakterie, grzyby, a nawet pasożyty.

Emilia Przepióra

Źródło:

Nasz Dziennik, Czwartek, 27 stycznia 2022, Nr 21 (7286)

Pełna treść artykułu dostępna na stronie:

https://wp.naszdziennik.pl/2022-01-27/360034,czosnek-naturalny-antybiotyk.html

https://sklep.naszdziennik.pl

https://www.szlachetnezdrowie.pl

 

 

aleastudio