W chorobie refluksowej z diety należy wykluczyć te produkty i potrawy, które nie są
tolerowane przez organizm. Poniższy jadłospis może stanowić inspirację w terapii. Dobór
produktów jednak uzależnia się od indywidualnej tolerancji każdej osoby, dlatego należy
skonsultować go z lekarzem lub dietetykiem.

Uwaga: W ciągu dnia warto pić odpowiednią ilość płynów: 2-2,5 l ciepłej wody
przegotowanej, lekkie herbaty, np. ziołowe (niewskazana m.in. mięta), owocowe (z owoców
dozwolonych), herbaty zielonej, jeżeli jest tolerowana, kompotu z owoców dozwolonych.

PONIEDZIAŁEK
I śniadanie:
płatki owsiane na wodzie z dodatkiem pieczonego musu jabłkowego
II śniadanie:
jajko w koszulce z purée z marchewki (patrz przepis), opcjonalnie tolerowane pieczywo
Obiad:
zupa rybna, pęczak
z sosem warzywnym, dowolna surówka
Podwieczorek:
kisiel owocowy, biszkopty
Kolacja:
pasta z ciecierzycy, dozwolone pieczywo, ogórek kiszony

WTOREK
I śniadanie:
płatki ryżowe
z cynamonem,
mleko migdałowe
II śniadanie:
dozwolone pieczywo, dowolna chuda wędlina, listki sałaty masłowej
Obiad:
filety z dorsza
pieczone
w folii, kasza jaglana purée, szpinak na ciepło
Podwieczorek:
pieczone jabłko, biszkopty
Kolacja:
twarożek z kajzerką, pomidor bez skórki

ŚRODA
I śniadanie:
owsianka z kefirem
II śniadanie:
plasterki upieczonej piersi z indyka,
bułeczka pszenna, pomidor bez skórki
Obiad:
zupa brokułowa
(patrz przepis),
pęczak
z warzywami,
buraczki
na ciepło
Podwieczorek:
kisiel z brzoskwiniami
Kolacja:
Kanapeczki z dyni
i cukinii (patrz przepis)

CZWARTEK
I śniadanie:
kasza manna

na chudym mleku
(jeżeli jest trawione)
II śniadanie:
bułeczka pszenna, dżem z moreli niskosłodzony
Obiad:
krupnik (patrz przepis), pieczeń drobiowa, ziemniaki, sałata
z pomidorami bez skórki
Podwieczorek:
galaretka
z tolerowanymi owocami
Kolacja:
muffinka jajeczno-
-warzywna, pomidor
bez skórki

PIĄTEK
I śniadanie:
owsianka z jabłkiem
II śniadanie:
pasta z twarożku
z koperkiem, grahamka
Obiad:
zupa koperkowa,
pulpety z indyka, gotowana marchewka
Podwieczorek:
mus bananowy, biszkopty
Kolacja:
zapiekanka z drobnego makaronu i tolerowanych warzyw

SOBOTA
I śniadanie:
jogurt naturalny
z brzoskwinią
II śniadanie:
jajecznica na parze (patrz przepis), bułeczka pszenna
Obiad:
miruna w warzywach (patrz przepis), kasza jaglana, buraczki
Podwieczorek:
koktajl marchewkowo-
-bananowy
Kolacja:
drobny makaron
(np. nitki) z twarożkiem

NIEDZIELA
I śniadanie:
kleik ryżowy
z musem jabłkowym
II śniadanie:
kajzerka,
pasta warzywna
(z dozwolonych warzyw)
Obiad:
zupa marchewkowa, pulpeciki cielęce
duszone z koperkiem, ryż, pomidor
bez skórki
Podwieczorek:
mus z brzoskwini
i twarożku
Kolacja:
warzywa gotowane
z filetem z kurczaka

Ewa Sądej

Źródło:

Nasz Dziennik, Czwartek, 7 kwietnia 2022, Nr 81 (7346)

Pełna treść artykułu dostępna na stronie:
https://wp.naszdziennik.pl/2022-04-07/362282,jadlospis-dla-osob-z-refluksem.html

https://sklep.naszdziennik.pl

https://www.szlachetnezdrowie.pl

 

 

aleastudio