Na kondycję oczu ma wpływ prawidłowe odżywianie. Warto więc wprowadzić
do diety jak najwięcej warzyw i owoców, które są najlepszym źródłem witamin,
w tym szczególnie ważnej dla wzroku witaminy A oraz luteiny i zeaksantyny.
Uwaga: Przypominamy o piciu w ciągu dnia przynajmniej 2-2,5 litra (a nawet
więcej w upalne dni) płynów niesłodzonych, szczególnie wody, ale również
herbat, np. ziołowych, owocowych, kawy, np. zbożowej, wyciskanych soków
warzywnych, niesłodzonych kompotów itp.

 
Niedziela
I śniadanie:
musli z jogurtem naturalnym i pestkami dyni, słonecznika
II śniadanie:
jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo razowe, ogórek
Obiad:
zupa marchwiowa, grillowana pierś z kurczaka, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka (patrz
przepis)
Podwieczorek:
koktajl z mrożonych jagód
Kolacja:
pieczywo pełnoziarniste, pasta z wątróbki (patrz przepis), pomidorki koktajlowe, paski
papryki

Poniedziałek
I śniadanie:
owsianka z maślanką i mrożonymi malinami
II śniadanie:
pieczywo pełnoziarniste z masłem, plasterki pieczonego schabu, pomidor
Obiad:
zupa pomidorowa, kotlet z kapusty włoskiej (patrz przepis), surówka z jabłka i jagód
mrożonych (patrz przepis)
Podwieczorek:
jogurt naturalny z pokrojonym w kostki mango
Kolacja:
pieczywo pełnoziarniste, sałatka warzywna

Wtorek
I śniadanie:
mus z kaszy jaglanej z mrożonymi jagodami
II śniadanie:
pieczywo pełnoziarniste, twarożek, ogórek

Obiad:
zupa z soczewicy, szaszłyk z łososiem i warzywami
Podwieczorek:
pomidory z mozzarellą i ziołami
Kolacja:
pieczywo pełnoziarniste, pasta z marchewki (patrz przepis), kiszony ogórek

Środa
I śniadanie:
kasza jaglana z mrożoną czarną porzeczką i miodem
II śniadanie:
bułeczka pełnoziarnista, pasta z soczewicy czerwonej, ogórek
Obiad:
pierś z indyka, ryż brązowy, pieczony brokuł
Podwieczorek:
domowy kisiel żurawinowy

Kolacja:
pieczywo pełnoziarniste, sałatka z łososiem, paski papryki

Czwartek
I śniadanie:
płatki owsiane z mlekiem migdałowym i orzechami
II śniadanie:
papryka faszerowana (patrz przepis)
Obiad:
chłodnik botwinkowy, makaron z pesto z pietruszki
Podwieczorek:
koktajl z maślanki i mrożonych czarnych porzeczek
Kolacja:
pieczywo pełnoziarniste, sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym

Piątek
I śniadanie:
musli z jogurtem i pestkami słonecznika
II śniadanie:
bułeczka pełnoziarnista, twarożek ze szczypiorem i jogurtem, ogórek
Obiad:
pstrąg pieczony z jarzynami, surówka z pomidorów oraz dowolne warzywa gotowane na
parze: marchew, brokuł, kalafior
Podwieczorek:
koktajl szpinakowo-bananowy
Kolacja:
pieczywo razowe, jajka faszerowane, sałatka z miksu sałat

Sobota
I śniadanie:
płatki owsiane z mrożonymi jagodami i pestkami dyni
II śniadanie:
pieczywo pełnoziarniste, jajko na miękko, paski papryki żółtej
Obiad:

pulpety mięsne z kaszą gryczaną i gotowaną na parze marchewką
Podwieczorek:
pucharek galaretki owocowej z jagodami i malinami
Kolacja:
sałatka z tuńczykiem, ryżem, sałatą, pomidorem, papryką, kukurydzą, kiełkami pszenicy,
posypana łyżeczką posiekanych orzechów

Anna Zalech

Źródło:

Nasz Dziennik, Czwartek, 2 czerwca 2022, Nr 126 (7391)

https://wp.naszdziennik.pl/2022-06-02/363689,jadlospis-na-dobry-wzrok.html

https://sklep.naszdziennik.pl

https://www.szlachetnezdrowie.pl

 

 

aleastudio