Podajemy przykładowy jadłospis dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy. Niech stanie się on
inspiracją do tworzenia własnych, różnorodnych posiłków obfitujących w potrzebne składniki
pokarmowe.

UWAGA
Przypominamy o piciu w ciągu dnia przynajmniej 2-2,5 l płynów niesłodzonych, szczególnie wody, ale
również herbat, np. ziołowych, owocowych, wyciskanych rozcieńczanych soków warzywnych,
niesłodzonych kompotów itp.

NIEDZIELA
I śniadanie:
pieczywo z mąki z dodatkiem wapnia, jajecznica na parze ze szczypiorkiem
II śniadanie:
pieczywo ryżowe z domowym dżemem
Obiad:
rosół z makaronem, pierś indyka w sezamie, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej
Podwieczorek:
deser z mango i chia (patrz przepis)
Kolacja:
pieczywo, smalczyk z fasoli (patrz przepis), ogórek kiszony

PONIEDZIAŁEK

I śniadanie:
kanapki z pieczywa żytniego maczanego w oliwie z oliwek, szynka pieczona, sałata zielona,
plasterki papryki i rzodkiewki
II śniadanie:

owsianka z mlekiem migdałowym z dodatkiem nasion słonecznika i orzechów laskowych
Obiad:
zupa z soczewicy z suszonymi pomidorami, kasza gryczana z sosem warzywnym, surówka z białej
kapusty i marchwi
Podwieczorek:
koktajl truskawkowo-bananowy
Kolacja:
awokado faszerowane (patrz przepis)

WTOREK

I śniadanie:
kasza jaglana z płatkami migdałowymi, rodzynkami i jabłkiem
II śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku sojowym
Obiad:
kremowa kalafiorowa (patrz przepis), gotowane pulpeciki z mięsa wieprzowego z ziołami
prowansalskimi, ziemniaki, buraczki na ciepło, ulubiona surówka
Podwieczorek:
pudding czekoladowy z tofu
Kolacja:
pieczywo, pasta jajeczna, sałatka z jarmużem, pomidorem i kiełkami rzodkiewki

ŚRODA
I śniadanie:
mleko sojowe lub migdałowe, płatki owsiane, mrożone owoce
II śniadanie:
pieczywo pełnoziarniste, plasterki schabu pieczonego, papryki i rzodkiewki
Obiad:
czysta zupa pomidorowa, kasza jaglana ze szpinakiem
Podwieczorek:
mus jabłkowy

Kolacja:
pieczywo, śledzie z cebulką (lub sardynki w sosie pomidorowym)

CZWARTEK
I śniadanie:
pieczywo pełnoziarniste, plasterki sera tofu przekładane plasterkami pomidora w ziołach
II śniadanie:
mleko bezlaktozowe, płatki owsiane, dowolne orzechy, nasiona słonecznika i dyni
Obiad:
zielona zupa z jarmużu i groszku, kasza gryczana z sosem z piersi kurczaka, gotowana
marchewka, zielona surówka z kapusty pekińskiej i ogórka oraz oliwy z oliwek
Podwieczorek:
jabłko pieczone z cynamonem
Kolacja:
pieczywo, pasta z grochu żółtego (patrz przepis), pomidorki koktajlowe

PIĄTEK
I śniadanie:
owsianka na mleku bezlaktozowym z mrożonymi jagodami lub/i świeżymi brzoskwiniami
II śniadanie:
pieczywo, jajecznica z kiełkami (patrz przepis), pomidorki koktajlowe
Obiad:
dorsz zapiekany w folii z ryżem brązowym, bukiet warzyw na parze: brokuły, kalafior, marchewka,
pietruszka, brukselka
Podwieczorek:
ryż z sosem owocowym
Kolacja:
zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami

SOBOTA
I śniadanie:
pieczywo, plasterki pieczonej piersi indyka, rzodkiewki, listki rukoli

II śniadanie:
pieczywo, zielona pasta z brokułu, pietruszki i mleka kokosowego
Obiad:
zupa jarzynowa, kotlety z czerwonej fasoli, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka
Podwieczorek:
kisiel jabłkowy
Kolacja:
pieczywo, szprotki w oleju, surówka z pomidorów i cebuli

Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl

„Nasz dziennik” Czwartek, 2 stycznia 2020, Nr 1 (6659) – Jedzmy tanio i zdrowo

aleastudio