Po tlenie krzem (Si) jest kolejnym pierwiastkiem najbardziej rozpowszechnionym na Ziemi. Jest on
niezwykle ważny, ponieważ umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układów i struktur w naszym
organizmie i pomaga wchłaniać się około 70 innym pierwiastkom. Niestety, przez przetwarzanie
pożywienia większość ludzi cierpi na jego niedobór.
Dobowe zapotrzebowanie na krzem dla dorosłej osoby wynosi ok 20-30 mg i zależy od wieku, płci, a
także stanu fizjologicznego. Dość duże zapotrzebowanie na ten pierwiastek mają kobiety w stanie
błogosławionym, karmiące oraz dzieci. Specjaliści informują, że wraz z wiekiem zapotrzebowanie na
krzem jest mniejsze.

Chroni i wzmacnia
Rola krzemu jest ogromna. Umożliwia on prawidłowe funkcjonowanie praktycznie wszystkich
układów i struktur w naszym organizmie. Bierze udział w procesach metabolicznych wapnia, siarki,
chloru, sodu, cynku i innych pierwiastków. Jego niedobór zaburza przyswajanie mikroelementów i w
konsekwencji prowadzi do rozwoju wielu chorób. Krzem odpowiada za budowanie tkanki łącznej,
ścian naczyń krwionośnych, ścięgien, skóry, błony śluzowej oraz za cały układ kostno-stawowy. Ma
zdolność przyciągania bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów, które następnie są wydalane z
organizmu. Bierze także udział w procesie przemiany materii oraz ma dobroczynny wpływ na urodę,
ponieważ wzmacnia włosy i paznokcie oraz chroni przed zbyt wczesnym procesem starzenia się.
Dzięki niemu szybciej pokonujemy stany zapalne i podrażnienia skóry, dlatego wykorzystywany jest
np. w leczeniu trądziku. Ten mało znany pierwiastek wzmacnia także koncentrację i pamięć. Jest
wykorzystywany w profilaktyce miażdżycy, choroby Alzheimera, osteoporozy, cukrzycy, chorób
nowotworowych i innych schorzeń.

Gdzie go znajdziemy?
Naturalny kwas krzemowy jest obecny w otrębach i w łuskach ziaren. Dużo krzemu zawiera też
proso, jęczmień, owies, ryż brązowy. Chcąc go dostarczać organizmowi, powinniśmy sięgać po
produkty nieprzetworzone. Niestety, rafinacja pozbawia pożywienie krzemu. Dlatego osoby, których
jadłospis jest bogaty w produkty z białej, wysokooczyszczonej mąki nie otrzymują wcale albo bardzo
niewiele kwasu krzemowego. Cennym źródłem tego pierwiastka są także warzywa i owoce. Warto
spożywać cebulę, kapustę, rzodkiewkę, ogórek, sałatę, brzoskwinie. Pierwiastek ten znajdziemy
także w ziołach: skrzypie, pokrzywie, podbiale, poziewniku, perzu oraz turzycy piaskowej.

Dobrym sposobem na dostarczenie organizmowi krzemu jest zrobienie naparu ze skrzypu polnego.
Robimy go, wsypując 60 g skrzypu do ok. 10 litrów wody. Całość należy zagotować i odstawić na 3
godziny. Powyższy napar można wykorzystać do przygotowania zup, herbatek, a także do celów
leczniczych i kosmetycznych (kąpieli, kompresów na rany).

Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl

Ewa Sądej  „Nasz Dziennik”, Czwartek, 6 sierpnia 2020, Nr 182 (6840) – Jedzmy tanio i zdrowo

aleastudio