Jest to jeden z najważniejszych pierwiastków chemicznych niezbędnych do prawidłowego
rozwoju naszego organizmu. Jego brak objawia się np. skurczem mięśni, brakiem koncentracji,
zawrotami głowy. Znajdziemy go w owocach, warzywach, ziarnach zbóż oraz w wodzie mineralnej.
Zapotrzebowanie na magnez u dorosłego człowieka wynosi 300-400 mg na dobę. U zdrowych osób,
które właściwie się odżywiają, znaczący jego niedobór stwierdza się niezwykle rzadko. Jeśli u kogoś
występują skurcze mięśni (szczególnie w nocy), problemy z koncentracją, zawroty głowy, uczucie
ciągłego zmęczenia, to warto sprawdzić, czy nie brakuje nam tego cennego pierwiastka. Aby to określić,
należy zrobić badanie poziomu stężenia magnezu w surowicy krwi. Jego niedobór nasz organizm może
sygnalizować również poprzez pojawiające się napady niepokoju oraz stany lękowe. Czasami występują
także nudności, infekcje spowodowane spadkiem odporności, napady szybkiego bicia serca, a także
łamliwość paznokci i włosów.
Uzupełniamy niedobór
O odpowiednią jego ilość możemy zadbać, spożywając odpowiednie produkty bogate w ten pierwiastek.
Warto jednak wiedzieć, że za jego przyswajanie odpowiada witamina B6. Magnez znajdziemy m.in. w
ziarnach zbóż, kaszy gryczanej i jęczmiennej, w pestkach dyni i słonecznika. Kolejnym produktem
obfitującym w magnez jest naturalne, gorzkie kakao, nie to słodkie, rozpuszczalne. Ten cenny pierwiastek
znajdziemy również w roślinach zielonych i strączkowych. Jedzmy także kiełki oraz awokado, banany,
orzechy oraz migdały. W naszym jadłospisie powinno być także mleko oraz woda mineralna, szczególnie
wysokozmineralizowana. Smacznym źródłem magnezu jest gorzka czekolada. Szczególnie ta o dużej
zawartości kakao, od 70 do 85 proc. Posiada ona również takie pierwiastki, jak: żelazo, miedź, potas,
mangan, fosfor, cynk i selen. Oczywiście magnez najlepiej dostarczać organizmowi poprzez naturalne
źródła, wówczas nie ma obawy, że go przedawkujemy. Jednak w określonych przypadkach lekarz może
zlecić jego suplementację.
Kto go potrzebuje?
Odpowiednia ilość magnezu potrzebna jest każdemu człowiekowi, jednak szczególnie powinny o niego
zadbać osoby intensywnie pracujące umysłowo, fizycznie, obciążone stresem, kobiety w stanie
błogosławionym oraz w okresie menopauzy. Warto, aby także uczniowie oraz studenci zatroszczyli się o
jego właściwe dostarczanie do organizmu. Osoby stosujące restrykcyjne diety odchudzające narażone są
na jego niedobór. Jego nadmiar zdarza się dość rzadko, ponieważ im więcej jest go w organizmie, tym
słabiej jest on wchłaniany. Oprócz tego jego nadmiar jest usuwany poprzez nerki.

 

Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl

Ewa Sądej  Czwartek, 5 listopada 2020, Nr 259 (6917) – Jedzmy tanio i zdrowo

 

aleastudio