Wybór miodu – najstarszego lekarstwa – jest naprawdę imponujący. Każdy może go spożywać w
zależności od indywidualnych potrzeb, kierując się jego właściwościami leczniczymi oraz
smakowymi. Przybliżamy najczęstsze rodzaje miodu.
Ze względu na walory zdrowotne lekarze zalecają spożywanie różnego rodzaju miodów.
Lipowy i akacjowy
W skład miodu lipowego wchodzą związki występujące w kwiatach lipy: olejek eteryczny, flawonoidy
(hesperetyna, hesperydyna, rutyna, izokwercytryna i tiliarozyd), glikozyd tiliacyna, związek
triterpenowy tarakserol, garbniki, związki goryczowe, saponiny i inne. Uważany jest za najlepszy
środek w przeziębieniu, grypie, w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą, schorzeniach
dróg oddechowych. Działa antyseptycznie i uspokajająco. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w
stanach niepokoju i bezsenności.
Z kolei miód akacjowy zawiera stosunkowo dużo magnezu, potasu, acetylocholiny. Jest łatwo
przyswajalny, stosowany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, pozytywnie wpływa na
układ krążenia i naczynia wieńcowe, stabilizuje ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe, łagodzi
kaszel, stosowany bezpośrednio na ranę przyspiesza gojenie; skuteczny w leczeniu bezsenności.
A może gryczany?
Pszczoły pozyskują nektar do miodu gryczanego z drobnych, białych lub różowych kwiatów gryki
zwyczajnej. Miód ten zakwalifikowany jest, obok miodu spadziowego, do najbardziej wartościowych.
Pod względem zawartości enzymów uznawany jest za najbogatszy z polskich miodów. A to wszystko
ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, soli mineralnych oraz inhibin, rutyny, enzymów,
hormonów i innych substancji o właściwościach odżywczych i leczniczych. Jego spożywanie zaleca
się m.in. przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, podczas wyczerpania nerwowego, przy
miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek. W miodzie gryczanym jest więcej choliny niż w innych
miodach, co zabezpiecza organizm przed jej niedoborem powodującym uszkodzenie wątroby lub
nerek.
Łagodny malinowy
Charakteryzuje się delikatnym smakiem owoców maliny. Zawiera dużo kwasów organicznych, w tym
kwas salicylowy, ma też dużo pektyn, witamin i mikroelementów. Sprawdza się w stanach osłabienia.
Wykazuje również działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne. Podawany jest również w
niedokrwistości i miażdżycy. Ma także zastosowanie w nieżycie żołądka i jelit. Wzmacnia układ
odpornościowy, odżywia i regeneruje organizm, wspomaga pracę serca. Ze względu na delikatność i
łagodność jest szczególnie polecany dzieciom.
Czy wiesz, że…
Optymalna temperatura, w której przyrządzamy miód w celach leczniczych, nie powinna przekraczać
40 st. C. To niezwykle ważne, aby miód nie był poddawany działaniu wyższych temperatur, gdyż
niszczą one zawarte w nim substancje bioaktywne.

Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl

Anna Zalech „Nasz dziennik” Czwartek, 28 listopada 2019, Nr 276 (6632) – Zdrowy Styl Życia

aleastudio