To cenny i potrzebny składnik codziennej diety. Buduje kości, chroni nas przed osteoporozą. Można ją
dostarczyć organizmowi z pożywienia lub pobierać ją ze słońca dzięki syntezie skórnej działającej pod
wpływem promieni słonecznych. Ze względu na nasze położenie geograficzne większość Polaków cierpi
na jej niedobór.
Witamina D – inaczej nazywana witaminą słońca – jest niezbędna do prawidłowego rozwoju naszego
organizmu. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i występuje w dwóch postaciac:
ergokalcyferolu, czyli D2, oraz cholekalcyferolu – D3. Pierwsza jest dostarczana organizmowi w
codziennej diecie, a druga syntetyzowana w ciele człowieka. Witamina D3 może być również
pozyskiwana z diety lub podawana w postaci leków czy suplementów diety.
Gdzie ją znajdziemy?
Witamina D wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój kości, dlatego jej właściwy poziom powinniśmy
zapewnić przede wszystkim dzieciom oraz kobietom w stanie błogosławionym. Pomaga także w
prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego oraz wspomaga układ
odpornościowy. Wielu specjalistów wskazuje, że jej odpowiednia ilość w organizmie zmniejsza podatność
na zakażenia koronawirusem. Witamina D w 80 proc. syntetyzowana jest w komórkach skóry, natomiast
w 20 proc. dostarczana do organizmu z pożywieniem. Najwięcej witaminy D zawierają ryby morskie
(śledź, halibut, makrela, łosoś, dorsz, karp, węgorz, sardynki). Znajdziemy ją również w tranie, wątrobie
wieprzowej i wołowej, żółtkach jaj, grzybach, nieodtłuszczonym mleku i produktach mlecznych: maśle,
serach typu edam, parmezan, camembert, szwajcarski.
Odpowiednie dawki
W naszym kraju ze względu na położenie geograficzne synteza skórna jest efektywna w okresie od maja
do września, pomiędzy godziną 10.00 a 15.00, gdy chmury nie przysłaniają słońca. Wystarczy nawet 15-
minutowa ekspozycja na słońce (odsłonięte przedramiona i podudzia, brak filtrów), aby wytworzyła się
odpowiednia ilość witaminy D, odpowiadająca około 2000-4000 IU/dobę. Warto wiedzieć, że w okresie od
października do marca w Polsce synteza skórna jest nieefektywna. Dlatego należy zadbać o
suplementację witaminy D, pamiętając, że jest ona uzależniona od wieku, masy ciała, zdolności syntezy
w skórze. Noworodki oraz niemowlaki powinny przyjmować 400-600 IU na dobę już od pierwszych dni
życia. Dzieci od roku do 10 lat – 600-1000 IU/dobę. Od 11. do 18. roku życia dawka zwiększa się od 800
do 2000 IU/dobę i taka sama zalecana jest także dorosłym. Kobiety planujące poczęcie oraz w stanie
błogosławionym powinny przyjmować około 2000 IU/dobę. Natomiast seniorom po 75. roku życia ze
względu na zmniejszoną ilość syntezy witaminy w skórze oraz słabszy metabolizm i wchłanianie zaleca
się 2000-4000 IU/dobę.
Skutki jej braku
Niedobór witaminy D dotyczy blisko 80 proc. polskiego społeczeństwa. Okazuje się, że wśród
nastolatków i kobiet karmiących jest nawet większy i występuje prawie u 95 proc. populacji. Jest to
związane z naszą strefą klimatyczną, w której ilość promieniowania słonecznego dostarczana w ciągu
roku jest zbyt niska, a także spędzaniem większości czasu w zamkniętych pomieszczeniach.
Niedostateczna ilość witaminy D w organizmie może prowadzić do dużych problemów zdrowotnych. U
niemowląt i małych dzieci może wystąpić krzywica. Skutkiem niedoboru witaminy D może być także
osteoporoza, osłabienie funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, zwiększenie ryzyka rozwoju
chorób autoimmunologicznych. Niektórym chorobom można zapobiec między innymi poprzez
uzupełnienie niedoboru witaminy D.

Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl

Ewa Sądej „Nasz Dziennik”, Czwartek, 24 września 2020, Nr 223 (6881) – Zdrowy Styl Życia

aleastudio