Świeżo wyciskany sok z owoców lub warzyw to doskonałe źródło energii dla całej rodziny. Szklanka takiego napoju nawadnia organizm, a także dostarcza niezbędnych wartości odżywczych. Sztuka przygotowania soków nie jest trudna, należy tylko pamiętać o kilku ważnych zasadach.
Lato to bardzo dobry czas, by wzmocnić organizm domowymi sokami. Do produkcji warto używać
tylko świeżych owoców i warzyw, których wygląd i zapach świadczy o ich dobrej jakości. Najlepiej
kupować je bezpośrednio od rolników z ekologicznych upraw, dzięki temu będą pozbawione
szkodliwych pestycydów. W domu można je przechowywać nie dłużej niż kilka dni, a jeśli jest bardzo
ciepło, należy włożyć do lodówki na najniższe półki. Przed wyciśnięciem soku owoce i warzywa
trzeba dokładnie oczyścić z liści i umyć. Niektóre można zostawić z pestkami, np. arbuzy, melony i
winogrona. Jabłka warto zostawić ze skórką. Przygotowując sok, można skorzystać z wyciskarki,
sokowirówki albo blendera.
Cenna porcja witamin
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że domowe soki są lepsze od tych kupionych w sklepach.
Dostępne w sprzedaży napoje często są uzupełniane syropem glukozowo-fruktozowym lub
dosładzane fruktozą. To niestety obniża ich właściwości prozdrowotne i sprawia, że mają dużo kalorii.
Dietetycy zalecają, aby codziennie dostarczać organizmowi pięć porcji świeżych owoców i warzyw,
przy czym więcej w jadłospisie powinno być tych drugich. Specjaliści od żywienia przekonują, że
owoce najlepiej spożywać w godzinach porannych. Szklanka świeżo wyciskanego domowego soku to
doskonały zastrzyk energii na cały dzień. Komponując zdrowe napoje, możemy przyrządzać je
również z mniej lubianych produktów. Pamiętajmy o tym, by niektórych owoców i warzyw lepiej ze
sobą nie łączyć. Pomidory źle smakują z gruszkami, jeżyny nie pasują do buraków. Nie poleca się też
łączyć suszonych śliwek z kapustą, czosnkiem i cebulą. Marchew podana z winogronami może
spowodować wzdęcia.
Dla kogo jakie napoje?
Soki mogą pić zarówno osoby zdrowe, jak i chore. Jeśli ktoś ma problemy z wagą, cierpi na cukrzycę,
nadciśnienie lub inne dolegliwości, powinien unikać soków z owocami bogatymi w naturalne cukry. W
takich przypadkach nie poleca się bananów, ananasów, pomarańczy, a zaleca się białą i czerwoną
kapustę, jarmuż, brokuł, seler. Wymienione warzywa są bogate w witaminy A, C, E oraz z grupy B,
mają także żelazo, wapń, magnez i potas. Poza tym są niskokaloryczne i należą do grupy produktów
z niskim indeksem glikemicznym. Sok z buraków, marchwi i jabłka jest szczególnie polecany osobom
cierpiącym na anemię. Nie powinno się go pić jednak od razu po wyciśnięciu. Należy odczekać mniej
więcej pół godziny, aby się wygazował. W przeciwnym razie może zbyt mocno obciążyć żołądek.
Wszystkim polecane są soki pomidorowe oraz wielowarzywne, oczywiście w rozsądnych ilościach.
Kompozycje smakowe
Przygotowując zdrowe napoje, warto pamiętać o szpinaku, jarmużu czy kiełkach i urozmaicać nimi
owocowe smaki. Ogórek, brokuł, kalafior lub kapusta z pewnością wzbogacą smak. Można także
wykorzystać awokado, aronię, borówki i inne mniej znane owoce oraz przyprawy i zioła, takie jak
kurkuma, cynamon, mięta lub imbir. Domowe soki to dobry sposób na poznawanie nowych smaków i
uzupełnianie niedoborów odżywczych.

Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl

Ewa Sądej „Nasz Dziennik”, Czwartek, 23 lipca 2020, Nr 170 (6828) – Zdrowy Styl Życia

aleastudio