Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że cukier szkodzi. Zbyt duża jego ilość przyczynia się
m.in. do otyłości, cukrzycy, próchnicy zębów. Czym możemy go zastąpić, aby całkowicie nie
pozbawiać się słodkiego smaku?

Chcąc zrozumieć, dlaczego chętnie sięgamy po słodycze, warto uzmysłowić sobie, że kojarzą się
one przede wszystkim z doznaniem przyjemności. Jemy je w ramach nagrody lub poprawienia
nastroju. Niestety, nawyk przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i trudno to zmienić. Wymaga
nie tylko wiedzy, chęci, ale przede wszystkim ogromnej wytrwałości.

Najlepiej jeść rano
Zdrowymi zamiennikami słodyczy w diecie są oczywiście owoce. Składają się głównie z wody, mają
sporo cennego błonnika i obfitują w cukier prosty, czyli fruktozę. Posiadają także wiele witamin i
minerałów, ale także antyoksydanty, które chronią organizm przed negatywnym działaniem wolnych
rodników. Dietetycy zalecają, aby owoce jeść rano na pierwsze lub drugie śniadanie. Dostarczają one
energii, która pobudza mózg do pracy i zwiększa jego wydajność. Nie zaleca się spożywania ich
wieczorem, ponieważ w tym czasie organizm spowalnia metabolizm. Cukry proste nie zostają zużyte,
tylko gromadzą się w tkance tłuszczowej. Diabetycy powinni jeść w ciągu dnia dwie porcje owoców z
niskim indeksem glikemicznym. Należą do nich: jabłka, agrest, czarna porzeczka, maliny, czereśnie i
wiśnie. Wskazane są również jagody, truskawki, poziomki, grejpfruty, gruszki, morele, mandarynki,
brzoskwinie, śliwki oraz pomarańcze.

Domowe chipsy
Dobrym zamiennikiem słodyczy są także owocowe i warzywne chipsy. Najlepiej robić je samemu,
wystarczy np. jabłko lub gruszkę ususzyć w suszarce lub piekarniku. Przed upieczeniem można je
posypać delikatnie cynamonem. Niektórzy kroją je na długie paski, skręcają i dopiero wtedy suszą.
Chipsy wyglądają wówczas bardzo apetycznie. Podobnie można zrobić z burakami czy dynią. Same
w sobie są smaczne, ale można je podawać również z dipem z serka naturalnego z dodatkiem ziół.
Jako zamiennik słodyczy można również stosować suszone owoce, np. rodzynki, morele, śliwki, figi
oraz daktyle. Mają jednak znacznie mniej witamin i dość dużo cukrów. Zawierają więcej minerałów,
gdy są świeże. Chociaż ich spożywanie dodaje energii, to jednak ze względu na to, że są one dosyć
kaloryczne, nie należ z nimi przesadzać.

Smaczne i zdrowe
Zdrową przekąską mogą być także owsiane batoniki. Oczywiście lepiej je zrobić w domu, ponieważ
mamy pewność, że są zdrowe i nie zawierają zbędnych składników. Wystarczy trochę płatków,
najlepiej owsianych, suszonych owoców, orzechów, miód i batonik gotowy. Można oczywiście
dodawać także ziarna słonecznika lub dyni i przepis wzbogacać ulubionymi suszonymi owocami.
Tego typu przekąska nadaje się na każdą okazję: do pracy, na wycieczkę lub do szkoły. Owsiane
batony są nie tylko niezwykle smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.

Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl

Ewa Sądej „Nasz Dziennik”, Czwartek, 2 lipca 2020, Nr 152 (6810) – Jedzmy tanio i zdrowo

aleastudio