Sezon na żurawinę właśnie trwa. Owoce tego krzewu zbiera się nawet w zimie, kiedy sprzyja temu
pogoda. Polska słynie z niej od lat. Owoce żurawiny posiadają wiele właściwości leczniczych, m.in.
bronią przed miażdżycą.
Musimy podkreślić, że wykorzystuje się dwa gatunki żurawiny. To rosnąca dziko żurawina błotna
(Vaccinium oxycoccus) oraz wielkoowocowa, bywa nazywa amerykańską (Vaccinium macrocarpon).
Żurawina błotna występuje u nas tylko w niektórych rejonach (np. na Lubelszczyźnie – w lasach
biłgorajskich, Borach Tucholskich, na Pojezierzu Mazurskim). Rośnie zwykle na torfowiskach. Jest
wiecznie zieloną krzewinką, o delikatnych łodygach płożących się po ziemi. Owoce żurawiny
zaczynają dojrzewać wczesną jesienią – mniej więcej na początku września. Są drobne,
ciemnoczerwone, o kwaśno-cierpkawym smaku. Ich cierpkość nieco maleje, kiedy zrywa się je po
jesiennym przymrozkach. Żurawina wielkoowocowa (amerykańska) jest natomiast rośliną uprawną i
nie rośnie u nas dziko. Sadzi się ją coraz chętniej w ogródkach i na działkach. Owoce tej żurawiny są
dorodniejsze i słodsze niż żurawiny błotnej.
Co zawierają owoce?
Owoce żurawiny zawierają wartościowe antocyjany, flawonoidy, kwasy organiczne oraz witaminy: C,
K, z grupy B (m.in. B1 i B2) i karoten. Na szczególną uwagę zasługuje bogactwo odkrytych w nich,
wyjątkowych dla zdrowia proantocyjanidyn (PAC). Uczeni twierdzą, że żurawinie nie dorównują inne
wartościowe źródła tych związków: owoce czarnej jagody, truskawki, maliny czy też jeżyny. W jej
owocach wyodrębniono także wartościową luteinę i zeaksantynę. Wśród soli mineralnych, w które
zasobne są te owoce, warto wymienić potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, jod, cynk i inne.
Posiadają ponadto białka, cukry, błonnik oraz pektyny. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych
twierdzą, że zawartość dobroczynnych dla zdrowia polifenoli w owocach żurawiny jest taka sama jak
w czerwonym winie gronowym, a jedna ich szklanka dostarcza nam tyle błonnika, co duże jabłko.
Ochrania naczynia krwionośne
Zalet leczniczych owoców żurawiny jest bardzo dużo (piszę o nich w oparciu o najnowsze
doniesienia naukowe w książce „Żurawina – samo zdrowie” – do nabycia w księgarniach „Naszego
Dziennika”). A ponieważ ludzie zmagają się dziś najczęściej z chorobami układu krążenia, co ma
ścisły związek z następstwami miażdżycy, warto wiedzieć, że owoce te stanowią w takich
przypadkach prawdziwe dobrodziejstwo. Badania kliniczne wykazały, że na regularne kuracje
przetworami i lekami z owoców żurawiny powinny decydować się osoby z nadciśnieniem tętniczym
krwi (m.in. z uwagi na zawartość potasu) i chorobami serca, a także ze skłonnościami do zakrzepów
krwi oraz postępujących zmian miażdżycowych w organizmie. To lek dla ludzi, którym grozi zawał
serca lub udar mózgu, bądź tych, którzy je przebyli. Dzięki flawonoidom owoce te wpływają ochronnie
na naczynia krwionośne, co jest szczególnie ważne dla chorych na cukrzycę. Zawarte w nich pektyny
mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi (jego zdradliwej frakcji LDL). Opierając się na
wiarygodnych doniesieniach medycznych, regularne picie 3 szklanek soku z tych owoców w ciągu
dnia podwyższa poziom dobroczynnej frakcji cholesterolu HDL aż o 10 proc., co zmniejsza ryzyko
wystąpienia poważnych chorób serca o 40 proc.
Eksperci z Kanady są zdania, że przetwory z owoców żurawiny mogą w istotny sposób ograniczyć
nadmierne napięcie i stwardnienie naczyń krwionośnych. Badaniem objęto mężczyzn w średnim
wieku, którzy cierpieli z powodu zaawansowanej otyłości. Po kilku miesiącach doświadczeń
klinicznych odnotowano u nich, przy pomocy specjalistycznego sprzętu diagnostycznego,
zmniejszenie niekorzystnego stwardnienia i sztywności żył. Takie zmiany prowadzą do poważnych
zaburzeń w krążeniu krwi, sprzyjają także zawałowi serca i udarowi mózgu wskutek powstawania
warunków do odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Zasada w stosowaniu
Owoce żurawiny zawierają dużo kwasu szczawiowego, dlatego mogą utrudniać przyswajalność
wapnia przez organizm, co staje się problemem dla osób chorujących na osteoporozę. Szczególną
ostrożność w spożywaniu przetworów z owoców żurawiny powinny także zachować osoby
zażywające przeciwzakrzepowe leki z warfaryną.

 

Źródło: https://sklep.naszdziennik.pl https://www.szlachetnezdrowie.pl

Zbigniew T. Nowak „Nasz dziennik” Czwartek, 28 listopada 2019, Nr 276 (6632) – Zdrowy Styl Życia

aleastudio